ponedeljek, 17. avgust 2009

Chisinau

Pozno zvecer sva s starim letalom na propelerje priletela v Moldavijo. Glavno mesto Chisinau (Kisinev) je zeleno, polno parkov, casinojev, menjalnic, pravoslavnih cerkva , urejenih lepih zensk in dragih avtomobilov. Zdelo se nama je cudno, kako je to mogoce, ce povprecna placa v mestu znasa manj kot 200 eur. (najem majhnega stanovanja pa 150 eur). Ko povprasas lokalce, ti le zmajujejo z glavo in govorijo o moldavski mafiji. Turistov skorajda ni, sobe so presenetljivo drage, saj spis lahko le v hotelih ostalo pa je dvakrat ceneje kot doma

Ko pa se odpeljes ven iz mesta, se slika spremeni. Konji, stare hise, vodnjaki, makadamske ceste, zapusceni travniki in veliko nicesar. Njihovo morje je reka Dnjester, Vadul lu Voda pa so ''kao'' njihov Portoroz.

Provinca Transnistrija, ki lezi ob meji z Ukrajino, se je leta 1992 s krajso vojno odcepila od Moldavije in je se danes nepriznana drzava, s svojim denarjem in politiko. Glavno mesto Tiraspol spominja na vojaski muzej na prostem s kipi Lenina in komunisticnimi slogani, bliznji Bendery pa je staro sovjetsko mesto.
Res da nima veliko zanimivosti ima pa odlicna vina. Ze od nekdaj so znani po njem in so ga v casu skupne Rusije proizvedli najvec.

Ni komentarjev: