petek, 11. september 2009

Budva

Obala Budvanske riviere se razprostira na 25 km pasu peščenih plaž s kristalnim morjem. Obdana je z visokimi hribi, ki zadržijo slabo vreme in prinašajo 300 sončnih dni na leto.
Budva je center črnogorskega turizma, ki pa z masovnim prihodom tujcev izgublja svojo podobo. Večinoma Rusi in tudi drugi so pokupili in pozidali najlepše dele obale. S tem se je podaljšala sezona in tudi v septembru so sobe polne in zabave je se vedno dovolj.
Z motorjem sva prečesala velik del obale. Zanimiva so mesta Petrovac, Sveti Štefan, Miločer... ter plaže in zalivi, kjer si lahko cisto sam. Biser črnogorske obale pa je sigurno Boka Kotorska. Zaliv ob katerem so ribiške vasice s kamnitimi hišami in starimi cerkvami. Tudi sem so udarili tujci in pokupili stare hiše in jih prenovili. Zaliv zaključuje mesto Kotor s starim delom in obzidjem kamor vodi 1355 stopnic in kjer se odpre veličasten pogled na kotorsko-risanski zaliv.

Počitnice se iztekajo, ležanja na plaži je počasi konec in za nama je odlično potovanje po Balkanu. Raziskovanje zanimivih držav, kjer še ni pravih zakonov, ljudje pa so odprti in prijazni.

Ni komentarjev: