četrtek, 6. november 2008

Melbourne

Melbourne je mesto, kjer se vedno nekaj dogaja, saj je vec sportnih, umetnostnih in kulturnih prireditev kot kjerkoli drugod po Avstraliji. V centru mesta je teniska arena, kjer vsako leto poteka Australian Open, malo stran v Albert parku prirejajo Formulo 1, na otoku Philip island pa dirke motorjev. Ze vec kot 140 let pa se vsak prvi torek v novembru zgodi Melbourne Cup - najprestiznejsa konjska dirka, ko je v provinci Viktorija (kjer mesto lezi) dela prost dan. Ta dan skoraj vsak Avstralec stavi na svojega konja in na prizorisce privablja vec kot sto tisoc gledalcev. Vsi nataknejo perjalice ter klobuke in zabava traja cel teden, dolgo pozno v noc. Midva sicer nisva stavila, sva si pa dirke ogledala na Federal Square, kjer so jih prenasali na velikem platnu.
V mestu je znan tramvaj, ki je bil tu ze, ko so ga se vlekli konji, danes pa je to najdaljsi tramvajski sistem na svetu. Znotraj centra tako vozi stari tramvaj, ki te brezplacno vodi po znamenitostih centra mesta.Ponos je tudi reka Yarra, ob kateri so sprehajalne poti, parki ter mostovi...lahko pa vzames tudi eno izmed tur, party boat, kajak ali le piknik ob njej. Je tudi eno nastarejsih mest na tej celini, zato so stare stavbe se posebno zanimive in med njimi izstopa Flinder station, ki je v bila in je se danes glavna zelezniska postaja. Melbourne je tudi prestolnica zive glasbe in ulice so polne umetnikov, akrobatov, muzike...

Zanimiv je bil tudi obisk muzeja emigracije, ki prikazuje zgodbe preseljevanja ljudi v boljse zivljenje. Danes v Viktoriji zivi 2700 Slovencev, kar je vec kot v ostalih provincah. Zanimivo je tudi to, da je iz bivse juge tu najvec Makedoncev. Melbourne je multi-kulturno mesto, saj tu govorijo vec kot 100 razlicnih jezikov in ce si zazelis drugacnih okusov je mogoce najti hrano iz 70 razlicnih drzav.

Utrip mesta nama je bil zelo vsec... upava da ga doziviva se kdaj...

Ni komentarjev: