sobota, 5. julij 2008

Šrinagar

Provinca Jammu&Kashmir sestavljajo tri regije: hinduistični Jammu, budistični Ladakh in Zanskar ter muslimanski Kashmir. Kashmir je bil kraljevina, ki ni bila odvisna od Indije, zato je še danes tu nemogoče kupiti zemljo, če nisi iz tu. Ob osamosvojitvi od Britancev v petdesetih letih sta nastali dve državi: Indija in Pakistan. Od takrat pa se tudi Kashmir bori za svojo samostojnost. To je kraj, ki meji na tri države z jedrskim orožjem, zato ga je Clinton nekoč oznacil za najnevarnejšega na svetu. Do največjih spopadov je prišlo med leti 1980-2000, ko je umrlo več kot pol miljona ljudi. Indijska vojska je tu ze 20 let in se bori s kašmirskimi uporniki. Še vedno se dogajajo protesti in pred 14 dnevi so zažigali avtomobile in metali kamenje, zato so po Indiji stavkali in trgovine so bile zaprte.

Kashmir velja za enega najlepših krajev v Indiji in pravijo mu, da je kot Švica, ceprav ne vedo kje to je, kaj šele Slovenija. Turizem je pomenben vir zaslužka, a žal ga je malo, saj je cel Kashmir pod vojaskim nadzorom, z bunkerji, oboroženimi vojaki, ki stojijo na vsakih nekaj metrov. Leta 2006 je bilo ubitih in napadenih več indijskih turistov.

Z vročega Delhija sva letela na normalno klimo v kashmirsko glavno mesto Šrinagar. Že na letališču nama je uspelo obrnit okrog kasmirce, ki veljajo za najboljše prodajalce in se tako brezplačno peljati do mesta. Teden dni sva preživela na ''house boatu'', 7 km oddaljenem jezeru Nigeen. Posebnost Šrinagarja je jezero Dal ne katerem je okoli 1200 plavajočih hiš, ki so jih kopirali od Britancev, zato so urejene v starem stilu (rezljano pohištvo, lestenci, unikatni stropi...). Po jezeru vozijo shikare- taxi čolni s posteljo in streho, s katero sva se vozila okrog in se otepala prodajalcev, ki prodajajo od žafrana, nakita, hašiša, wc papirja... lahko pa ti tudi zamenjajo denar.
V mestu je sprehajalna pot ob jezeru in Šrinagar je znan po številnih urejenih vrtovih. Ko sva bila v enem izmed njih so naju, kot tudi drugje, napadali s fotoaparati in se hoteli slikati z nama. Nazaj sva se peljala na strehi avtobusa, saj so ti majhni in nabito polni. Takoj sva dobila družbo in začela so se tipična vprašanja: iz kje si, ime, žena ali punca, kako ti je vseč Kashmir in ljudje in kateri denar imamo. Rekla sva da tolar, za katerega daš 4 in dobis 1 rupi. Začudeno so ugotovili, da sva 4 krat bolj revna in nama na koncu plačali bus, ki je stal 5 rupijev.
Na najini poti je to prvič svet muslimanov in mošej, kjer 5 krat na dan z nerazumljivimi vzkliki kličejo svoje k zbijanju čela in poljubljanju tal.
V času, ki sva ga prezivela tukaj, sva srečala le nekaj turistov in bila zato se bolj oblegana s težkimi kašmirci, ki vidijo v tebi vrečo denarja. A kraj je res poseben... narava obdana s hribi, dolinami, rekami in jezeri...

Ni komentarjev: