torek, 7. september 2010

Garden Route

Garden Route je svetovno znana cesta, ki ves cas pelje ob obali. Turisticni kraji kot so Plettenberg Bay, Knysna in drugi so urejeni v ''nulo'' in ponujajo vse kar si zazelis. Razgledi na ocean na eni ter naravo in hribe na drugi strani pa tisto, kar delajo to pot tako posebno. Zadnji kraj na tej poti je Mossel Bay, kjer sva prenocila v vlaku. Stari vlak cisto ob plazi je preurejen v hostel in restavracijo. Z vrha razgledne tocke lahko opazujes kite ter delfine, ki jih je v tem casu najvec.
V teh krajih kot tudi drugje belci zivijo v razkosnih hisah z razgledi in so lastniki vsega, medtem ko crni delajo za njih. Tu je razlog zakaj te na vsakem koraku opozarjajo, da je drzava nevarna. Hecno je bilo, da so celo crni govorili, da morava paziti nase in na svoje stvari.
Belci se vozijo v avtih, crni pa uporabljajo javni transport ali hodijo pes. Po restavracijah in barih vidis le belce, crni pa kupujejo poceni izdelke v trgovinah. Govorijo vsak svoj jezik in se bojijo en drugega.
Razlike v tej drzavi so ogromne. Crni se pocutijo manj vredne in paziti moras, kako pristopis do njih tudi ce si turist. Najvecji problem pa so ljudje iz sosednjih drzav, ki prihajajo v obljubljeno dezelo. Vecina jih brez papirjev lezi na ulicah, klosarijo in za prezivetje naredijo vse.

Ni komentarjev: