četrtek, 8. maj 2008

Bagan

6. maja sva od lastnika hostla izvedela, da je ciklon zahteval na tisoce zrtev in izbrisal vec vasi, med njimi tudi tiste, v katerih sva bila prej tudi midva. Hotela sva se javiti, vendar sva bila odrezana od sveta, saj internet in telefon se vedno ni delal.

8 urna nocna voznja proti Baganu je bila prava nocna mora. Stari vlak, opremljen z lesenimi klopmi, se je majal, nagibal in poskakoval, kot da bi bila na barki. Nabiti vagoni lokalcev, ki so lezali tudi pod najenimi nogami, veckrat tudi iztirijo.
Bagan je najstarejsa bivsa prestolnica Myanmara in pravi arheoloski park, kjer je danes ohranjenih vec kot 2200 pagod. S kolesom sva se vozila med njimi, obcudovala 1000 letno zgodovino in se borila z nadleznimi prodajalci spominkov. Ti so skoraj v vsaki pagodi ali ob cesti. Zaradi temperatur okoli 40 stopinj sva najbolj vroce ure prelezala v hodnikih templjev ali v senci.
Posebno dozivetje je opazaovati soncni zahod na vrhu nekaterih pagod. Tako se bolj spoznas car tega kraja in mocan vpliv budizma na te ljudi.

Ni komentarjev: