petek, 2. maj 2008

Mandalay

1.maja popoldan sva iz Patheina prispela v Yangon. Na zelezniski postaji sva na sreco izvedela za avtobus, saj nocnih vlakov vec ni. Tako sva v zadnjih minutah dobila zadnja sedeza in odsla na 15 urno nocno voznjo proti Mandalay-u.
2.maja so zaradi mocnega vetra in dezja zaprli letalisce in vse prometne povezave z Yangonom so bile prekinjene, tako bi tudi midva ostala ujeta v ciklonu.
4.maja sva od domacina izvedela za ciklon, ki naj bi zahteval 350 zivljenj, zato sva preko interneta hotela izvedeti kaj vec, vendar to ni bilo mozno, saj so bile vse povezave po drzavi prekinjene.

Mandalay je drugo najvecje mesto in ena nekdanjih prestolnic, kjer zivi najvec menihov. V tem casu je tu veliko vlage in temperature dosezejo 40 stopinj in vec. Najvec moskih sluzi z riksami, zato sva le prvi dan rentala kolesa, naslednje dni pa se prevazala z njimi. Prijazen gospod nama je razkazal glavne znamenitosti mesta (tikov samostan, najvecja kamnita knjiga na svetu, 900 ton tezek Budin kip iz marmorja, pagode, zivljenje ob reki...), za konec pa sva se podala na Mandalay Hill-tempelj nad mestom, kjer bosih nog prehodis 45 minut stopnic, gres mimo vecih oltaljev in kipov Bude, na vrhu pa imas razgled nad celim mestom.
V okolici sva si ogledala se druga zanimiva mesta:
-AMARAPURA: mesto nesmrtnosti z najvecjo posebnostjo; najdaljsi tikov most na svetu - dolg 1.2km
-MINGUN: po uri plovbe po reki Ayeyarwady sva prispela v kraj, kjer te taxi voli zelijo popeljati po mali vasici zanimivih templjev, pagod in 2. najvecjega zvona na svetu
-SAGAING: mesto, kjer je najvec kocij in s katero sva se popeljala po mestu, sla na Sagaing Hill in imela razgled na 500 pagod in stup

Ni komentarjev: