nedelja, 26. april 2009

Qeshm island

Qeshm je najvecji otok v perzijskem zalivu. Zaradi bljiznjega arabskega polotoka tu srecas veliko ljudi iz Omana, Emiratov in Katarja. Hitro razvijajoc otok je duty free cona. Nic ne pridelujejo sami, vso hrano pripeljejo iz celine, sami lovijo le ribe, ki jih tudi izvazajo v druge drzave.
S taxistom, enem redkih, ki je znal vec jezikov, smo prevozili cel otok (340 km) in si ogledali posebnosti (stare vasice, kanjone polne skoljk in fosilov, najdaljso slano jamo na svetu …) Povedal nama je veliko informacij o otoku, med drugim tudi to, da tukaj zenska placa mozu za poroko (avto, hisa, zlato...) in se moz prizeni k zeni, kar je obratno kot na celini.
Vsi prevozi po Iranu so drzavni. Za enourni let sva placala le 37 $ po osebi, kar pove, da jim goriva ne primanjkuje. Za dolar dobis deset litrov bencina, vendar so zaradi prevelike porabe uvedli kartice, s katerimi so dolocili koliko litrov lahko natocis po tej ceni (osebni avto 3l, taxi 22l na dan), ce rabis vec placas na vsak liter 40 centov dolarja.

Tukaj sem ugotovil, da sem lahko srecen, ker sem moski :) saj si v tej vrocini (38 stopinj) ne predstavljam kako je biti zadekan v dolge crne obleke in s v njih tudi kopati.

Ni komentarjev: