sobota, 25. april 2009

Shiraz

Iz Esfahana sva z nocnim avtobusom prispela v drugo najvecje mesto Shiraz. Prisla sva dan prej vendar, ker je petek dela prost dan, je bilo vse zaprto.
Mesto je znano po vrtovih s paviljoni, pesniku Hafezu in mosejah... Sredisce dogajanja je stari grad, kjer se zbirajo lokalci in ob vecerih posedajo, kadijo sise in pijejo caj. Za gradom prodajajo najboljsi sladoled s korenckovim sokom, kar je vidno tudi po dolgi vrsti ljudi.
Tu sva si ogledala notranjost ene izmed mosej. Moski in zenske imajo locen vhod in prostore. Moski imajo navado, da poljubljajo vrata, kljuko, se klanjajo (zbijajo celo ob glineno ploscico) in molijo. Zenske morajo biti ob vstopu zakrite s crnim ogrinjalom, sedijo, molijo … vsi se ob vstopu sezujejo.
Z najetim taxijem sva se odpeljala v 50 km oddaljeno mesto Persepolis. Tu so ohranjene rusevine starega mesta, ki pricajo o velicini mogocne Perzije tistega casa. Po mestu vozijo vecinoma avtomobili znamke Paykan, anglesko-iranske izdelave. Z enim izmed njih naju je zabaven taxist zapeljal na letalisce, od koder letiva na otok Qeshm.

Ni komentarjev: