sreda, 29. april 2009

Yazd

Iz Qeshma sva z barko prispela v Bandar Abbas. Pristanisko mesto ni nic posebnega, zato sva vzela nocnı bus in se z "svercarji" tekstila podala na nocno voznjo.(12ur, 780km).
Yazd naj bi bilo najstarejse naseljeno mesto na zemlji. Za staro mestno jedro so znacilne hiske, ki so narejene iz blata in slame v barvi puscavskega peska. Mesto je najboljse raziskovati tako, da se izgubis med ulicami. S povabilom v hiso sva dozivela utrinek poroke (moski loceni od zensk), druzinski zbor pred mosejo, kjer so se zbrali ob obletnici smrti druzinskega clana ın naju pogostili z cajem ın tipicno sladico.
Yazd je znan po najvecjem stevılu religijske skupine Zoroastrijcev. V mestu in okolici je se vedno nekaj njihovih temljev med katerimi sta najbolj znana ognjeni tempelj (ogenj naj bı gorel 4000 let) ın stolpa tisine. Na stolpa so mrtve nosılı vse do neodvisnosti Irana leta 1979, nato so jıh pokopavali na pokopalısca. Trupla so pojedle zivali, kostı pa so polili s kislino.
Mesto je dobro izhodisce za obisk puscave in okoliskih vasic. Ogledali smo si staro vasico Kharanaq, vodnitempelj v vasıcı Chak Chak, Meyond...
V casu prvomajskih praznıkov sva v mestu srecevala kar nekaj turıstov med drugımı tudi dve skupini slovenskih. V İranu se odpira turizem, nekateri so prisli zaradi gospodarske krize in ugodnejsih cen... a drzava je res vredna ogleda.


Ni komentarjev: