sreda, 19. oktober 2011

Uppuveli beach

Spocita in pripravljena, da ''razdreva'' otok, sedeva na avtobus za Trincomalee. Ob prihodu presenecena opaziva jelena, ki hodi po avtobusni postaji, potem pa ustaviva drvecega tuk tuka, namenjena v vasico Uppuveli.
Prijazna majhna vas ima veliko ponudbo prenocisc in vse je v rokah lokalcev. Dolge pescene plaze in ogromno palm daje kraju svoj car. Jutro zacneva s pogledom iz terase na plazo ter ribice, ki so z velikimi mrezami po vec ur na kopno vlekli svoj ulov. Zajtrkujeva pekoce ocvrtke in najveckrat presladek caj, ki ga v "cisti" lokalni gostilnici pripravlja prijazen moski.
Obisceva tudi plazo Nilaveli, kjer je postavljenih le nekaj resortov, sicer pa veliko praznih parcel, ki se cakajo na bogate vlagatelje. Lokalnega zivljenja na plazi skorajda ni, zato je bolj cista in slavi kot najlepsa na tem delu otoka.
V mestu Trincomalee je vec hinduisticnih templjev, saj sever otoka poseljujejo vecinoma Tamilci (hindujci). Mestne plaze so polne pisanih colnov, da se komaj da hoditi mimo. Moski v senci igrajo remi, zenske in otroci pa se druzijo za sebe. Radi se slikajo in nihce ne zahteva za to denar. Tudi vsiljivih prodajalcev ni. Pustijo te pri miru, le opazujejo in s spostovanjem pozdravljajo.
Kljub temu, da imajo morske hrane veliko, sva komaj nasla lokalno gostilnico, kjer so pripravljali kalamare in ribe v omaki.
So pa profesionalci v pripravi Kotu, ki je mesanica naseklanih rotijev z zelenjavo in po zelji tudi z mesom. Ker je za sladico vedno prostor v zelodcku ga zapolniva s Koppo - kokosovo palacinko.
Severni del je ze zajela dezevna doba in vsak vecer dezuje, dnevi pa so soncni a soparni.
Opazne so se posledice cunamija, ki je otok prizadel decembra leta 2004. Veliko his je ostalo brez streh ali pa so bila povsem unicene. Pomoc svetovnih organizacij je se prisotna in seveda zelo potrebna.
Praznovala sva tudi postaranje in si zato veckrat privoscila razvajanje v masaznem ayurvedic centru. Sicer sva zelela skociti pod vodo, vendar potapljanje v tem casu ni najboljse, zaradi slabe vidljivosti in premocnih tokov.

Ni komentarjev: