četrtek, 26. junij 2008

Varanasi

Sveto mesto Varanasi je najbolj utrgan kraj v Indiji. Ozke ulice starega dela so polne krav in dreka in ko iščes pot do glavne ceste, mimo tebe nosijo trupla na bambusovih kolih in zraven glasno molijo. Na kraju, kjer jih sežigajo se 24 ur dogaja: umivanje trupel, priprava lesa, obredi...

Hinduisti vsa trupla zažgejo, vržejo v reko in po njihovem prepričanju se nato povrnejo v novo življenje, svete može pa kar cele vržejo brez sežiganja.

Od blizu sva si ogledala kurišča in seveda tudi slikala. Prileteli so glavni kurjači in začel se je prepir, saj lahko slikaš le z dovolilnico ali plačilom za drva. Seveda se nisva dala, dobila dobre fotke, a drva bodo plačali sami.

Ob sveti reki Ganges, ki je imenujejo Great Mother se vsak dan zbirajo množice ljudi. Zjutraj ob sončnem vzhodu sva plula po reki in to je čas, ko se vecina pride umivat in na svoj način častiti reko. Vsak vecer pa se zbirajo ob njej na stopnicah in imajo posebne obrede s plesom, petjem, kadili in posuvanjem rož.

V Varanasiju je poleg drugih, najpomenbnejsi Golden Tempel. Vsepovsod je polno vojske, ki ga stražijo pred napadi muslimanov. Hotela sva si ga ogledat, a ker sva rekla, da ne verjameva v hinduizem, najo niso spustili naprej.

... težko je opisati to noro mesto in se težje razumeti to noro vero...

Ni komentarjev: