torek, 9. september 2008

Christchurch

Po petih mesecih Azije sva priletela v najvecje mesto juznega otoka - Christchurch. Preko vecih kontrol in mnogih zastavljenih vprasanjih o tem; kam greva, kaj bova delala, kaj imava v prtljagi...sva se spogledala in spoznala, da je to drzava, kjer obstajajo pravila. Iz letalisca sva odsla brez prtljage, saj se je izgubila v Sydneyu, ter bila sokirana ob nizki temperaturi in visokih cenah.
Christchurch je najbolj anglesko mesto, s katedralo na glavnem trgu, urejeno in cisto z malo rekico, ob kateri so urejeni parki in pes poti. Zanimiv je sprehod po botanicnem vrtu, ogled antarkticnega centra...za turiste vozi stari tramvaj in gondola, ki pa seveda ni poceni.
Kiwiji - prebivalci NZ, so kot pravijo vsi, prijazni in odprti, vendar pa sva v teh nekaj dneh videla tudi veliko cudakov. Zvecer, ko temperature padejo do 10 stopin nekateri hodijo bosi ali v gumijastih skornih po mestu in v nakupovalnih centrih, oblacijo se kot najvecji ''holcerji''...tudi za avtomobile jim ni kaj dosti mar, saj po cestah vidis vecinoma stare odsluzene japonske avtomobile, ki jih le redko operejo in so notri pravo smetisce. Seveda to ne velja za vse, pomembno je le, da je ta eko-turisticna drzava ena najbolj cistih, varnih, prijaznih ter enostavnih drzav za popotnike.
Nova Zelandija je dezela Maorov, kamor so se leta 1820 kot prvi naselili Anglezi in danes na tem velikem ozemlju zivi le 4 miljone mesanega prebivalstva. Pred 40 leti so Anglezi, Skoti, Irci in Kanadcani imeli moznost, da za 10 funtov dobijo prevoz in zagotovljeno delovno mesto, a morajo ostati vsaj dve leti. Vecina jih je tu ostala, vendar pa se vedno primanjkuje ljudi, zato se v zadnjih letih najbolj naseljujejo Azijci.




1 komentar:

teja pravi ...

brez prtljage??? ajoj kako pa to izgleda?? no ja se bosta znašla ne?
iz toplega na mrzlo a ,ne paše kaj preveč kaj?