torek, 2. februar 2010

Lamu island

Najprej 15 ur nocnega vlaka do Mombase nato 7 ur busa, ki je vec kot 100 km vozil po makadamski cesti in na koncu se 15 minut colna, da sva vsa naprasena prispela na Lamu.
Otok s staro arhitekturo, ozkimi ulicami in vecinoma muslimanskim prebivalstvom imenovanim Bajuni. Ti so se naseljevali ze v 14. stoletju in so sem prisli iz arabskih drzav. Cest ni, zato ves razvoz opravijo z vozovi in osli. Imeli naj bi jih okoli 3000, kar se pozna po posranih ulicah in obenem pociscenih, saj osli pojedo vse, tudi plastiko. Vsako jutro ob pol sestih naju je prebudila jutranja molitev iz sosednje moseje in takrat se zacne pestro dogajanje.
Zajtrkujeva v lokalnih gostilnah, ki ponujajo chai, mandazi (neke vrste krofi) in druga cvrtja. Njihova vsakdanja Swahili hrana pa je predvsem sima (bel koruzni zdrob v obliki hlebcka), riz, kasava (korenine podobne krompirju), zelenjava in seveda ne sme manjkati fizol. Ob vecerih pa se na ulicah pecejo raznici s piscancem in govedino ter pomfri. Morska hrana pa se dobi le v restavracijah za turiste.
Zanimivo je dogajane ob morju. Tam ''beach boysi'' ponujajo izlete na bliznje plaze ter oddaljene otoke. Na plazo Shelo, otok Manda ali kam drugam je najbolje odpluti z barkami, ki imajo posebna, za te kraje znacilna jadra.
V senci starih his in na glavnem trgu lokalci radi posedajo in pozdravljajo z ''JAMBO''. Se ne sekirajo in pravijo ''hakuna matata'', kar pomeni ni problema vse je OK.
Lamu je res nekaj posebnega. Bil nama je vsec, saj je pristen in se nepokvarjen otok.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Hakuma matata, vse Ok v Keniji? Zame je bil obisk na otoku Wasini enkrten, da ne govorim o hrani!!! Raki, da te kap! Še dobro, da so vsi raje takrata jedli ribo, je zame ostalo več rakov.
Življenje je pa res enostavno. V mestih in kjer koli drugje vidiš na dvorišču družbo otrok, kokoši, psov, pa še kakšnih drugih živali. Za naše pojme "nedopustljivo", a vseeno pač tako živijo. Zanimiva je bila tudi farma krokodilov,obisk safarija pa zaradi "komercializiranosti" ni bil ne vem kaj. Edinega leva, ki smo ga videli, so imeli ograjenega, ker je bil "srotka"- znajo nakladati.
Sicer pa sem prepričana, da bosta vidva videla kar največ, kar se da videti. Skrtaka, uživajta in poročajta še naprej na svoji kugli. Lep pozdrav, Vika

teja pravi ...

Hakuma matata aha a to je to,no vidiš veliko se naučimo od vaju,kar tako naprej,objave so noro zanimive!!!