nedelja, 21. februar 2010

Zanzibar - Stone Town & Nungwi

Zanzibar ze od nekdaj velja za trgovsko sredisce, saj so se tu srecevale afriska, indijska in arabska kultura. Trgovali so s suznji, zlatom in zacimbami, ki so se danes pomemben vir zasluzka.
Glavno in najvecje mesto Stone Town je mesanica vseh kultur. Portugalci so tu postavili krscanske cerkve, Indijci svoje templje, Arabci pa palace in moseje. Staro mesto je prepleteno z ozkimi ulicami s trgovinicami, prenocisci in restavracijami. Ob morju stoji staro obzidje, ki so ga zgradili Omanci, ter nekaj znanih stavb v katerih so danes muzeji. Poln dogajanja je Darajani market z vse vrst robe in zacimbami. Zvecer pa ozivi Faradhani market, ki je popularen za turiste saj pripravljajo morske dobrote na zaru, sok sladkornega trsa ter pice na njihov nacin.

Iz vrocega mesta sva odsla na sever otoka v Nungwi. Velika vasica polna palm in belega peska, ob njen pa cudovite plaze s turkizno barvo morja. Tu je postavljenih nekaj bungalovov, ki so v lasti lokalcev, zato so tudi cene sprejemljive. Po obali navzdol, vse do Kendwe pa je veliko dragih rezortov. Te plaze so ena redkih na otoku, kjer voda ne pade veliko in je mozno plavati kadarkoli. Od tu sva vzela izlet na atol Mnemba. Rajski otocek je sicer privatni otok in zato nanj ne smes stopiti, a ponuja cudovito snorklanje. Barve vode so carobne, pod vodo pa svet koral in rib. Kosilo na beli plazi s pogledom na atol in jadranje nazaj.

V Nungwi pride veliko turistov in zato je tudi nocnega zivljenja vec. Ob vecerih na plazah pecejo ribe na zaru, potem pa zur in ples v barih. Lahko pa se sprehodis po vasi, spijes chai z lokalci in spoznas, da otok ni le rajski in da ljudje zivijo revno zivljenje.

Zanzibar je kljub temu, da je ena najbolj turisticnih destinacij v drzavi ze dva meseca brez elektrike. Vse poganjajo generatorji, ki pa si jih nemorejo privosciti vsi. A kljub temu je vecerna atmosfera prijetna. Lokalci radi posedajo pred svojimi hisami, pijejo caj in se druzijo. Ob nekaj postavljenih televizorjih na ulicah pa gruce ljudi navduseno spremljajo nogometne tekme. Turistov ne manjka, zato se tisti, ki se znajdejo lahko dobro zivijo.

Ni komentarjev: