petek, 26. februar 2010

Z motorjem po Zanziju

Rentava motor... sotor, armafleks... pa gas. Odpraviva se proti jugu.
Po vsem vrvezu mesta, stojnic in ljudi se voziva po drevoredu manga. Senca, ogromna drevesa in prispeva do Unguja Ukuu, ki je bilo prvo glavno mesto na otoku. Tu prvic poskusiva sting ray in ja, bila je okusna. :) Potem pa naprej do skrajno juzne tocke, kjer stoji svetilnik. Ob morju v vasi Kizimkazi sva postavila sotor ter prenocila. Naslednje jutro pa plavanje z delfini. V naravnem okolju sva nekajkrat poskakala v vodo ter plavala z njimi. Bilo je noro dozivetje... tako da jih nisva le jedla ampak jih skoraj bozala. Po jutranjem kopanju pa spet na motor in greva na vzhodno stran. Turisticna vas Jambiani omogoca vse vrste prenocisc in prav tako Paje. Plaze so bele, palme vsepovsod, a problem je, ker voda tako pade, da se pol dneva ni mogoce kopati. To je cas, ko lokalci lovijo. Gredo do koralnega grebena ter poskusajo ujeti kosilo. Tudi zenske po gladini pobirajo hrano. Med vsemi dobrotami sva videla, da pecejo tudi morske klobase. V teh dveh krajih je zaradi pitja vode iz vodnjakov prislo do okuzbe s kolero. Zato je vlada prepovedala pripravo ulicne hrane. Sla sva naprej in na koncu rta prisla do vasi Michamwe, kjer sva se lahko namocila . Cudovita divja plaza in le nekaj rezortov.
Tu sva naletela na zabavo. Pridruzila sva se lokalcem, ter pod polno luno, ognjem in ob glasni glasbi uzivala ob plesu. Ko pa je bilo zura konec, sva postavila sotor ter zaspala pod palmami in upala, da naju nebi pokoncal kokos.
Naslednji dan naju je presenetilo nekaj dezja. Vrnila sva se severno od Stone Towna, kjer so najvecji nasadi zacimb na otoku. Dobra klima jim omogoca da gojijo cimet, klincke, vanilijo, poper... ter mnoge druge, ki jih tudi izvazajo. V blizini so stare sultanove toplice, koralna jama in podzemna luknja, v kateri so imeli suznje. Po vseh luknjah pa na koncu cudovita plaza in zadnje kopanje na Zanziju.
Zanzibar ima rajske plaze in na katerokoli prides, te preseneti. A z motorjem vidis mnogo vec in spoznas kako dejansko ljudje zivijo. V vaseh ni cest, vozije se na vozovih, ki jih vlecejo voli ali osli. Ljudje so prijazni, pozdravljajo in mahajo... a besedo money znajo izreci vsi, saj je otok kljub vsemu turisticen.

1 komentar:

xoxo, Tina pravi ...

ja kva pa vidva uživata, kere plaže jooj pa rjava k zamorca! noro



Tina