ponedeljek, 1. marec 2010

Moshi

Odmikava se od morja in po nocnem trajektu ter 555km prezivetih na busu prispeva pod najvisji vrh Afrike. Iz balkona najine sobe se vsako jutro in zvecer zjasni pogled na zasnezeni Kilimanjaro.
Moshi je kraj, kjer zivi ljudstvo Chagga in kraji okoli so znani po pridelavi kave. Prijetna klima in izhodiscna tocka na Kili ali safari so razlogi, da se tu ustavi veliko turistov. Veliko je agencij, ulicnih ''agentov'' ter nadleznih prodajalcev, ki hodijo ob tebi in tezijo.Tu ne prevladujejo vec muslimani, zato je veliko vec zabave kot v krajih prej. Ob glasni glasbi se zabavajo ob pivu in ginu, revnejsi pa se opijajo z domacim pivom in zganjem iz banan.
Z nabitim dalla-dalla sva po cesti, ki je v dezevni dobi neprevozna prispela v vasico Materuni. Z ''vodicem'' smo hodili po vaseh Shimbwe in Uru, med nasadi kave, banan, avokada... in prisli do najvisjega slapa v okolici Moshija.
Naslednji dan pa v Marangu, , ki je izhodiscna tocka najbolj popularne poti na Kili. Na vhodu v nacionalni park, sva se se enkrat prepricala, da so cene res astronomske. Drzava namrec vzame vec kot 500$ samo za vstopnino in spanje. Se enkrat toliko pa agencija za vse ostalo.
V vasicah nad Marangom sva hodila med tradicionalnimi Chagga hisami, se hladila ob potockih in slapovih ter uzivala ob lepih razgledih na zeleno pokrajino. V vasi pa je bila ta dan najvecja trznica v tednu. Zanimivi lokalci v pisanih oblekah so na glavah nosili svoje pridelke, ter tako zasluzili kaksen siling.
Po mesecu morja in visokih temperatur tukaj uzivava v naravi in isceva ugodno varjanto za safari.

Ni komentarjev: