ponedeljek, 22. marec 2010

Fort Portal

Fort Portal je obdan s hribi in gorami Rwenzori. Samo mesto ni nic posebnega. Na hribu nad njim stoji palaca Tooro kralja Oya. Najmlajsi kralj na svetu je leta 1995 s tremi leti prevzel kraljevski naziv. Uganda sicer ni kraljevina a ima stiri kralje, ki so to le simbolno zaradi kulture.
Okolica mesta je bogata z naravo, vse je zeleno in zemlja je rodovitna. Najbolj uspevajo banane, ki so nepogresljive na ugandskem meniju. Matoke oziroma banane jedo za zajtrk in kot prilogo ob vsaki jedi. Zanimivo je kako prevazajo sope banan na kolesih. Vcasih neverjetne kolicine, ko teza preseze 100kg porivajo na kolesih v hribe in doline, da prispejo do trznice. Odlicno uspeva tudi caj in okoliski gricki so posejani s plantazami.
Z motorjem sva prevozila vsa okoliska vulkanska jezera. Teh je sest in vsak zase je nekaj posebnega. Obdani so z gozdovi in ob vsakem je mozno prenociti. Vozila sva se po gorskih vasicah, ki lezijo na 2000m in opazovala zanimivo zivljenje lokalcev. Obiskala sva tudi vhod parka Kibale, kjer je za 120$ mozno videti simpanze v naravnem okolju. Teh zal nisva videla so naju pa ob cesti spremljale druge vrste opic. V okolici je se vec nacionalnih parkov a cene so povsod visoke, ceprav nizje kot v Keniji in Tanzaniji.
Vsako sredo se v vasici Mugusu dogaja najvecja trznica v tem delu. Ljudje iz okoliskih hribov in tudi iz Konga tu prodajajo rabljena oblacila, zivo in viseco zivino ter vse kar pridelajo.
Za naslednje jutro sva rezervirala bus do mesta Kabale. Zgodnje vstajanje je bilo zaman, saj je bus, ki bi moral priti ob 6h zjutraj na koncu prispel ob 3h popoldan.
A vendar... to je Afrika. Z vsem se moras sprijazniti, se uziveti v njihov ritem in se enostavno ne smes sekirati:)

Ni komentarjev: