petek, 19. marec 2010

Ssese islands

Otocje Ssese setavlja 84 otokov, ki lezijo na jezeru Victorija. Najbolj poseljen in obiskan je otok Buggala, kamor zadnja stiri leta vozi nova barka iz vasice Nakiwogo v blizini Entebb.
Potrebujes le tri ure in ze si na najlepsih ugandskih plazah.
Ob prihodu v pristanisce kot postrojeni stojijo delavci rezortov in kampov ter brez besed in tezenja s tablami v rokah vabijo k sebi. Izbrala sva kamp, ki ga vodi nor nizozemski par, ki se tu isce ze 16 let. Eko-camp z elektriko na soncne celice sicer vodita a vsa dela opravljajo lokalci. Kuhajo odlicno hrano in se posebej dobra je riba Tilapija. Na otoku je tako edina industrija, ki se ukvarja z lovljenjem in predelavo teh rib.
Otok je hribovit, zelen in na njem zivi ogromno vrst zivali se posebno opic in ptic. Je redko poseljen in najvecja je vas Kalangala, kjer je tudi posta, banka in bencinska crpalka. Gozdovi so nedotaknjeni in razgledi na bliznje otoke so cudoviti.
Slaba stran pa je revscina in visoka okuzenost z aidsom. Ljudje zivijo v bedi in umazaniji v hisah z zemljo po tleh na sebi pa nosijo prevelika in strgana oblacila. Elektrike na otoku ni in redki si pomagajo z generatorji ali soncno energijo. Tako sva najine baterije polnila v sopu, ki se ukvarja s polnjenjem na celice.
Ko pa je bil na sporedu nogomet se zivljenje v vasi ustavi. Vkljucijo generatorje, pobirajo vstopnino in v ''drvarnicah'' ob majhni televiziji napeto spremljajo ligo prvakov. Takrat je se boda boda motorista tezko dobiti le capatarji si manejo roke.
Otoki Ssese so zaenkrat malo obiskani, zato pa toliko bolj posebni in zanimivi.

Ni komentarjev: