ponedeljek, 29. marec 2010

Kisoro

Po cestah, ki jih veckrat odnasa voda in kjer se pogosto sprozajo plazovi sva cez hribe prispela do Kisora. Mesto lezi nad 2000m v kotu drzave, blizu meje z Ruando in Kongom. To je kraj od koder lahko vzames treking na okoliske vulkane ali pa za 500$ prezivis uro med gorilami v nacionalnem parku Mgahinga ali Bwindi. Ce pa nimas denarja pa lahko tudi drugace uzivas v krajih v okolici, ki jih primerjajo z Novo Zelandijo.
Poskusila sva preckati mejo s Kongom na mejnem prehodu Bujagana, kjer se je odvijala trznica. Vsi so govorili, da jo lahko prestopis brez stempilke v potni list, a so naju belokozca zal obrnili. A dogajanje na meji, kjer je pravzaprav le lesena rampa, je zelo zanimivo. Z lesenimi skiroji prevazajo robo cez mejo ter neclovesko porivajo tezke tovore po razriti in skalnati cesti.
Po cesti, ki je pravzaprav gradbisce sva se naprasena z motorjem vrnila nazaj v mesto. Od boda boda sva si sposodila motor in se vozila po okolici. Obiskala sva vasice, kjer Batwa pygmys zivijo v polivinilastih in iz smeti narejenih ''hisah''. Te so izselili iz gozdov, ki so jih spremenili v nacionalne parke in ti ljudje zal zivijo v bedi.
Na drugi strani hriba lezi jezero Mutanda. Ob njem je eko-camp, od koder je lep pogled na jezero, okolico in vulkane. Na polotoku je safari s kacami, ki je popularna turisticna atrakcija.
Zdi se, da je mesto Kisoro cisto oddaljeno od vsega ostalega, saj niti v mestu ni asfalta. Kljub temu pa je ogromno prenocisc, turistov pa bolj malo.
Po dveh mesecih pocasi spoznavava afrisko zivljenje. Res da so ljudje navajeni na pocasen ritem a ogromno je tistih, ki delajo zelo tezko delo. Problem je, da nimajo strojev, ki jih tako ali tako nebi znali uporabljati, zato vse delajo rocno. S kladivom tolcejo skale v pesek, rocno zagajo les, z macetami kosijo velike povrsine travnikov in vse tovorijo na kolesih ali na glavah. Tudi zenske z otroki na hrbtih delajo tezka dela. Zato tudi midva ze ves cas vse pereva na roke, saj niti v velikih hotelih ni pralnih strojev.
A Afrika je zanimiva in nama je vedno bolj vsec.
Pocasi zapuscava Ugando in se veseliva naslednje drzave.

1 komentar:

Rifl pravi ...

Tale s skirojem ma pa naporn šiht!