petek, 23. april 2010

Livingstonia

Livingstonija lezi v hribih z norim pogledom na jezero. Problem je 15 km tako slabe ceste, da tja gor ne vozi lokalni transport, kljub temu da tam zivi veliko ljudi. Vas lahko osvojis le z jeepom ali pes in lokalci se ponujajo, da ti nesejo nahrbtnik.
Po stirih urah cakanja ob cesti sta se mimo pripeljali dve Spanki, ki s starim renaultom potujeta po Afriki. Nalozili sta naju in zacela se je zabava. Pol poti smo avto porivali, podstavljali skale ter hladili avto, ki je zaradi svoje utrujenosti skoraj zakuhal. Po eni uri smo bili na pol poti. Koncno se je mimo pripeljal prvi jeep, ter svetoval naj punci obrneta, saj cesta postaja vse slabsa. Midva pa sva odsla do kampa Mushroom Farm. Kasneje sva izvedela, da sta nori Spanki vseeno prisli do vrha.
Mushroom Farm je nor plac, kjer si je se bolj nor Avstralec devet let nazaj postavil kamp. Vse stoji na robu skal, z razgledom na jezero in bliznje zelene grice. Zgrajeno je na svojevrsten nacin, tako da imas ob sedenju na skoljki razgled na jezero, tusi pa so v bambusovih hiskah. Tam gori na robu sva si postavila sotor ter se vsako jutro zbudila pred soncem, da sva opazovala kako je rdeca krogla vstala nad jezerom. Razgled je bil noro lep.
Ob vecerih pa smo sedeli ob ognju ter pili hladno Carlsberg pivo, ki ga polnijo v Malaviju.
Pes sva se podala do 5km oddaljene Livingstonije, ki ima zgodovino ze v 18. stoletju. Tam je sto let stara Gordnova bolnica, ki je se danes financirana iz strani Skotske. Zanimiv je ogled cerkve in razgled iz njenega turna, ter obisk ostalih stavb iz casa, ko so misjonarji odkrili ta kraj in gradili stavbe. Sprehod skozi mangotov drevored, obisk muzeja v Stone house in nekaj malih trgovinic ter vec sol in univerz je vse kar je tu gori. Imajo tudi mlin, kamor nosijo mleti koruzo, za pripravo sime.
Na poti nazaj sva se ustavila se ob razgledu na 50 m visok slap.
Kraj tam na robu skal je res nekaj posebnega, razgledi pa taki, da ni besed, ki bi lahko to opisale.

Ni komentarjev: