petek, 2. marec 2012

Kota Kinabalu

Preko Manile sva letela na malezijski Borneo. Tretji najvecji otok si delijo tri drzave in malezijski del locita Sarawak in Sabah z glavnim mestom Kota Kinabalu. Ob prihodu naju je takoj presenetila prijaznost mimoidocega gospoda, ki nama je dal veliko informacij. Prvi vtis so bile razne vonjave iz vsepovsod. Drugo pa polne restavracije, ena poleg druge, z drugacno hrano. Mesanica kitajske, indonezijske, indijske, malezijske in se katere ter caji in prava kava. Bila sva v svetu muslimanov kjer je pivo drazje kot doma.
Zvecer se mesto se bolj napolni s stojnicami spominkov in zelo obiskana je vecerna trznica z morsko hrano, ocvrtki in juhami.
Nedeljsko jutro pa so ulico Gaya, kjer je vecina poceni prenocisc, ze ob 6h zjutraj spremenili v nedeljski market, podoben tistemu na Salamanki v Tasmaniji.
Kota Kinabalu je za Azijo razvito mesto z urejenimi predeli, modernimi mosejami, stolpnicami, trgovinskimi centri in tudi tistimi umazanimi predeli. Slavi po lepih soncnih zahodih a jih zal je zaradi oblacnosti nisva videla.
Kljub muslimanski veri so po mestu bari in klubi z zivo glasbo. Zenske so svobodnejse in veliko se jih ne zakriva. Vendar vseeno zmagajo filipinski lady-boyi, ki z dolgimi nogami in minicami drazijo moske zbijalce.
Ker o Sabahu nisva vedela veliko, sva bila prvi dan sokirana, ko so vsi govorili le o organiziranih turah. Cene so bile evropske in za vec stvari zahtevajo posebno dovoljenje. Popularen trek sva tako takoj crtala iz plana, saj dvodnevni vzpon na Mt. Kinabalu stane od 600 do 800 ringitov.
Imamo pac prevec lepih gora doma. :)

Ni komentarjev: