petek, 27. avgust 2010

Kwazulu Natal

Prestopila sva provinco Kwazulu Natal. Mimo cudovitih razgledov na jezero sva se dvignila do mesta Jozini. Nic se ni kaj dosti spremenilo. Ljudje ob poti so na glavah nosili vodo in les in tudi hise so bile tipicno afriske. Proti Elepfant coast naju je vodila makadamska cesta. Prispela sva do najbolj severnega dela obale do koder se da priti z osebnim avtom.
Sodwana Bay spada v nacionalni park Isimangoliso in kraj je znan po najboljsem potapljanju v drzavi. Tu sva ostala pri prijaznih belih afrikancih s katerimi smo kuhali tipicno hrano v kotlju, zraven dobro pili in navijali za najboljse v rugbiju. Okolica je polna divjine, gozdov, jezer s hipoti ter neskoncnimi plazami.
Ustavila sva se v turisticnem kraju Santa Lucija ter v industrijskem mestu Richard Bay.
Plaze so povsod enake. Dolge z napihanim peskom na katerih le ribici upajo na svoj ulov. Mesta in tudi majhne vasice imajo velike nakupovalne centre in so lepo urejena. Crni na parkiriscih ''usmerjajo promet'' ter pazijo na avte. Kasneje zato prosijo za kovance.
Nekatera mesta imajo urejene parke z braai (rostili) na drva. Ta so vedno zasedena ob vikendih ko juznoafrikanci prihajajo na obalo ter pecejo in pijejo. Zato ni cudno, da je ogromno belih lusno okroglih.
Odmaknila sva se od morja ter dan prezivela v Eshowe. Mesto z zeleno pokrajino in bogato Zulu kulturo. Ta je podobna kot v Svazilandu s tipicnimi oblekami in plesi. Zanimivo je da v cerkvah pijejo pivo ter verjamejo v moc vracev.
Naslednji dan je bil obvezen ogled kosarke mer Slovenijo in Hrvasko in bliznje mestece Mtunzini je bil zato prava izbira. Kraj je sicer poznan po parku, kjer sva se vozila med zebrami in opicami ter se sprehajala po plazi indijskega oceana.
Kwazulu Natal je provinca, kjer zivijo ljudje Zulu. Za njih pravijo, da so najbolj ponosna etnicna skupina v drzavi. Imajo svojega kralja in tudi tu je dovoljena poligamija. Sedanji predsednik Zumba prihaja iz te province.

Ni komentarjev: